De Florii_Pasti

Creat de diana, Martie 31, 2007, 07:01:18 PM

« precedentul - următorul »

diana

Materialul prezinta simbolismul salciei (viata si moartea) din trei directii, si anume: Traditia greaca, Vechiul Testament si Traditia crestina.
De ce in locul ramurilor de finic, mentionate in Biblie, crestinii romani aduc acasa ramuri de salcie?
Materialul a fost luat si adaptat de pe crestinortodox.ro

diana

Materialul abordeaza si discuta mai multe probleme, cum ar fi: istoricul calendarului crestin, originile si indreptarile lui; Sarbatoarea Pastelui crestin in raport cu Pastele iudaic, dispozitii canonice cu privire la stabilirea datei serbarii Sfintelor Pasti, actualitatea problemei si importanta ei eclesiologica.

Materialul este preluat de pe crestinortodox.ro

diana

materialul trateaza semnificatia zilelor din Saptamana Mare. Este preluat de pe crestinortodox.ro

diana

#3
De-a lungul vremii omenirea si-a imaginat infatisarea lui Iisus. Marama Veronicai este una dintre relicvele care dezleaga aceste mistere. Materialul este preluat de pe crestinortodox.ro

diana

Camasa lui Hristos se afla la Manastirea Svetithoveli din Georgia. Materialul este preluat de pe crestinortodox.ro

diana

Iisus a fost judecat de Sinedriu si de Pilat din Pont. Iata amanunte referitoare de la Procesul lui Iisus. Materialele sunt prelucrate de pe crestinortodox.ro

corina

La romani, cu prilejul Pastelui se mananca oua rosii.
Exista mai multe legende care marturisesc despre acest obicei.   

diana

#7
In Vinerea Mare s-a praznuit rastignirea si moartea pe cruce a Mantuitorului Iisus Hristos. Este o zi aliturgica, zi  in care nu se oficiaza Sf. Liturghie.

Venirea Mironositelor la mormantul lui Iisus este pomenita de toate cele patru evanghelii, care par sa se intemeieze pe traditii foarte vechi. In special Evanghelia lui Marcu, care a fost redactata in jurul anului 60, atesta descoperirea de catre femeile mironosite a mormantului gol.

Materialul este preluat si prelucrat de pe crestinortodox.ro.

diana

#8
Mormantul Domnului nostru Iisus Hristos se afla in vechea cetate a Ierusalimului, in Biserica "Sf. Mormant". Acest material aduce  precizari noi cu privire la acest fapt, dupa ce inainte de Sfintele Pasti a fost lansat, la New York, un film realizat de catre Simcha Jacobovici si James Cameron. Filmul sustine ca mormantul descoperit in anul 1980, in cartierul Talpiot, din partea noua a orasului Ierusalim, ar fi al Mantuitorului Iisus Hristos.
Toate dovezile biblice, arheologice, cat si marturiile pelerinilor crestini din primele secole mentioneaza ca Domnul nostru Iisus Hristos a fost inmormantat in apropiere de locul rastignirii Sale - Muntele Golgota - care astazi se afla in incinta Bisericii "Sf. Mormant", administrata de catre Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului.

Materialul este preluat si prelucrat de pe crestinortodox.ro.


diana

Sarbatoarea Intrarii lui Hristos in Ierusalim este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii.

Parintele profesor Ene Braniste afirma ca aceasta sarbatoare se mai numea si Duminica aspirantilor la Botez, deoarece in aceasta zi catehumenii, care fusesera admisi la Botez, mergeau la episcop pentru a primi Crezul ca marturisire de credinta.

Aceasta duminica a purtat si denumirea de Duminica gratierilor, pentru ca in cinstea ei, imparatii acordau gratieri.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/paste/florii/floriile-intrarea-hristos-ierusalim-88561.html

diana

Dupa un obicei stravechi, mentionat chiar in sec. al IV lea de catre pelerina Egeria si generalizat in toata Biserica crestina, in Duminica Floriilor se aduc in biserici ramuri de salcie. Acestea sunt binecuvantate si impartite credinciosilor, in amintirea ramurilor de finic si de maslin, cu care multimile au intampinat pe Hristos la intrarea Sa in Ierusalim. Noi le purtam in maini ca semn al biruintei impotriva mortii.

Daca analizam rolul salciei in istorie, vom putea observa ca i s-au atribuit diverse calitati magice. Prof. Dr. Remus Rus are un articol amanuntit despre interpretarile care apar atat in credinta pre-crestina, cat si in mitologiile antice sau in invataturile Bibliei.

In acest articol veti gasi cateva idei referitoare la simbolurile atribuite salciei de-a lungul vremii.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/diverse/simbolismul-salciei-florii-88554.html

diana

Aceasta procesiune porneste Duminica dimineata, la ora 8.00, din Betania spre Ierusalim.

http://video.crestinortodox.ro/JcIozXuHryh/Procesiunea_din_Duminica_Floriilor_Ierusalim.html

Sute de clerici ortodocsi din toate tarile, cu mii de pelerini avand stalpari de finic in maini, merg pe jos, cale de 6 km., din satul Martei si al Mariei, spre Sfanta Cetate, exact pe urmele Domnului nostru Iisus Hristos.

Inaintea preotilor merge un arhiereu in vesminte, care duce un asin.

Convoiul intra in Ierusalim pe Poarta Oilor, numita si Poarta Sfantului Stefan, strabate Drumul Crucii, spre Golgota si se opreste in fata Bisericii Sfantului Mormant.

Apoi se savarseste Sfanta Liturghie in Biserica Mare a Invierii.

La amiaza se da o mica agapa la sediul Patriarhiei Ortodoxe.

Sursa: crestinortodox.ro