Portal al Profesorului de Religie Ortodoxa
December 12, 2019, 12:24:26 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: SMF - Just Installed
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Ora de religie_intrebare  (Read 31585 times)
alinuka
Nou venit
*
Posts: 1


View Profile
« on: June 08, 2014, 10:12:11 PM »

Draga doamna profesoara,
  Va rog daca aveti timp sa imi spuneti ce se va intampla cu profesorul de religie care are deja un post obtinut prin titularizare,avand in vedere noul protocol.
  Multumesc!
« Last Edit: September 26, 2015, 07:38:34 AM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #1 on: June 13, 2014, 03:51:31 PM »

Documentul postat cuprinde Protocolul incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale, Patriarhia Romana si Secretariatul de Stat pentru Culte.
http://www.religiedb.ro/legislatie/Protocol%20Patriarhie.pdf

Sursa: http://www.edu.ro/index.php/articles/21404
          http://www.religiedb.ro/legislatie.htm

* Protocol MEN - Patriarhie - SSC.pdf (240.52 KB - downloaded 191 times.)
« Last Edit: April 28, 2016, 11:32:48 AM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #2 on: October 15, 2014, 07:49:29 PM »

Ora de religie a fiecarui cult este predata de persoane acreditate de respectivul cult, iar absolventii institutiilor de invatamant teologic ortodox - angajaţi, in majoritate, de BOR - trebuie sa indeplineasca exigentele academice, morale si spirituale specifice, precizeaza Patriarhia Romana.
Continuarea articolului se gaseste la sursa indicata.

Sursa: http://www.b365.ro/patriarhia-explica-protocolul-privind-predarea-religiei-in-scoli_209274.html
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #3 on: November 16, 2014, 08:04:27 PM »

Patriarhia Romana ia act cu mahnire de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie.

Nu comentam acum contextul sau imprejurarile in care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei acestei decizii.

Comunicatul Patriarhiei este accesibil la acest link:
http://www.profesordereligie.ro/2014/nov/16/comunicatul-patriarhiei-ortodoxe-romane-urma-deciz/

Sursa: http://www.profesordereligie.ro

Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #4 on: December 18, 2014, 09:20:58 PM »

Sfantul Sinod anunta ca statutul orei de religie ramane nemodificat, pana la adoptarea unei noi legi a Educatiei.

Statutul consacrat al orei de Religie ramane nemodificat, pana la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unei noi forme a Legii Educatiei Nationale, a hotarat miercuri Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane, transmis miercuri, intrunit in sedinta de lucru la Resedinţa patriarhala, marti si miercuri, sub presedintia patriarhului Daniel, Sfantul Sinod al BOR "a luat act cu ingrijorare de decizia discriminatorie si umilitoare pentru ora de Religie a Curtii Constitutionale a Romaniei din 12 noiembrie 2014".
 
"In acest context, Sfantul Sinod a hotarat informarea de catre Centrele eparhiale a profesorilor de religie si a parintilor ca pana la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unei noi forme a Legii Educatiei Nationale (nr. 1/2011) statutul consacrat al orei de Religie ramane nemodificat. Profesorii de religie si parintii trebuie sa faca publice cazurile din scoli in care se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de Religie", mentioneaza sursa citata.
 
De asemenea, va fi avuta in vedere "incheierea de parteneriate intre parohii si scoli pentru dezvoltarea cooperarii cu scopul ajutorarii elevilor din familii sarace sau cu risc de abandon scolar si pentru sustinerea si imbunatatirea predarii orei de Religie" si "aprobarea initiativei parintilor de infiintare a Asociatiei Parinti pentru ora de Religie (APOR), cu filiale la nivel local".
 
Totodata "Patriarhia Romana va solicita convocarea unei intruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania pentru stabilirea unor masuri si actiuni comune tuturor Cultelor in vederea sustinerii statutului actual al orei de Religie in invatamantul de Stat".
 
Sursa: http://www.edumanager.ro/articol.php?id=15660
 
« Last Edit: December 18, 2014, 09:24:51 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #5 on: January 26, 2015, 07:00:14 PM »

Curtea Constitutionala recunoaste importanta orei de Religie si implicit incurajeaza participarea elevilor la aceasta

In ziua de 23 ianuarie 2015, in Monitorul Oficial, partea I, nr. 59/2015, a fost publicata motivarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 669 din 12 noiembrie 2014, privitoare la statutul orei de Religie.

Sursa: Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #6 on: January 27, 2015, 05:52:53 PM »

Părinţii vor solicita în scris dacă vor ca elevii să participe la orele de religie

Părinţii elevilor vor solicita în scris dacă vor ca aceştia să participe la orele de religie în şcoli, a declarat, luni, la Piatra Neamţ, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mihai Sorin Cîmpeanu. Măsura va intra în vigoare odată cu începerea anului şcolar 2015/2016, a adăugat ministrul Educaţiei, care a făcut referire la motivarea deciziei Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea obligativităţii elevilor de a participa la orele de religie în şcoli.
 "Conform motivării Curţii Constituţionale, orele de religie sunt obligatorii pentru şcoli şi pentru Ministerul Educaţiei şi sunt opţionale pentru elevi. Părinţii vor completa aceste solicitări pentru începutul anului şcolar 2015/2016", a declarat Mihai Sorin Câmpeanu.
 
Ministrul Educaţiei a adăugat că până la începerea noului an şcolar se va încerca rezolvarea problemei vacantării posturilor pentru profesorii de religie. "Este dificil pentru şcoli să prognozeze normarea personalului didactic în condiţiile în care această etapă este anterioară. Vom analiza în ce măsură putem găsi cea mai eficientă cale de soluţionare a acestei probleme organizatorice. În momentul de faţă avem o decizie clară a Curţii Constituţionale iar datoria Ministerului Educaţiei este de a asigura cadrul optim de implementare a deciziei. Dacă vor apărea ipoteze, în funcţie de conţinutul acestora vom vedea ce măsuri se impun", a declarat ministrul Educaţiei.

Sursa: http://www.edumanager.ro/articol.php?id=15764
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #7 on: February 16, 2015, 05:22:44 PM »

Elevii pot completa cererea pentru participarea la orele de religie o singura data pe ciclu de invatamant

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a explicat ca elevii care isi doresc sa participe la orele de religie ar putea semna cererea in acest sens o singura data pe ciclu de invatamant.

In urma nemultumirilor aratate de Patriarhia cu privire la decizia Curtii Constitutionale, care a decis ca elevii care isi doresc sa participe la disciplina religie sa completeze o cerere in acest sens la inceputul anului scolar, ministrul Educatiei spune ca scolarii ar putea face asta doar din patru in patru ani, la inceputul unui nou ciclu de invatamant.
 
Ministrul Cimpeanu sustine totusi ca de la aceasta regula va face exceptie anul scolar 2015-2016, cand elevii isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.
 
"Sustinem ideea sa se faca cerere pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu exceptia acestui an, cand se impun masuri tranzitorii", a spus ministrul Educatiei.
 
Potrivit lui Sorin Cimpeanu, dupa decizia Curtii Constitutionale privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educatiei va stabili si modul in care va fi reglementata noua prevedere.
 
"Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educatiei si pentru scoli, si optionale pentru elevi. Asadar, modificarea face referire la faptul ca, in noul an scolar, elevii vor trebui sa faca optiuni cu privire la participarea la ora de religie, fata de anul trecut, cand au facut optiuni cei care nu au vrut sa faca religia. Locul disciplinei este acelasi", a precizat ministrul Educatiei.
 
 Sorin Cimpeanu declara recent ca Ministerul Educatiei si unitatile de invatamant vor avea obligatia sa treaca religia in programa scolara ca materie optionala pentru elevi doar incepand din anul scolar 2015-2016.
 
In consecinta, elevii care nu au facut cerere in septembrie 2014 ca nu doresc sa participe la orele de religie, vor merge in continuare la aceste cursuri pana la sfarsitul anului scolar actual.
 
Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.
 
CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.
 
Sursa: http://www.portalinvatamant.ro/articole/sfaturi-pentru-scoala-77/elevii-pot-completa-cererea-pentru-participarea-la-orele-de-religie-o-singura-data-pe-ciclu-de-invatamant-4177.html
« Last Edit: February 16, 2015, 05:24:40 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #8 on: February 18, 2015, 09:10:04 PM »

Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei, a anunţat marţi că ministerul a solicitat inspectoratelor şcolare să informeze părinţii că pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună o cerere, conform deciziei Curţii Constituţionale, adăugând că termenul este 6 martie.
 "În acest moment suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii Educaţiei incriminată de decizia de neconstituţionalitate şi ministerul va pune în practică acele prevederi. Noi am solicitat inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia CCR. (...) Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede ca să clarificăm această situaţie, pe de altă parte am dori totuşi să lăsăm un timp părinţilor, unii pot fi plecaţi din localitate. Există un formular pe care noi l-am transmis în care spun foarte simplu: doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie, şi anume la cultul pe care şi-l alege părintele /elevul. E o opţiune a părintelui", a spus Liliana Preoteasa, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea Comisiei de învăţământ despre ora de religie.

Întrebată dacă pentru anul viitor cererile se vor depune la sfârşitul acestui anului şcolar, ea a spus că ministerul aşteaptă decizia Parlamentului. Liliana Preoteasa a mai anunţat că ministerul a pregătit programe şcolare pentru toate cultele care au solicitat acest lucru.
 
În dezbaterile din Comisia de învăţământ, preotul Ionuţ Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a spus că "este firesc ca înscrirea la orele de religie să se facă pe etape mai mari de timp". "Patriarhia Română cere ca înscrierea să se facă pe toată perioada şcolarizării într-o unitate de învăţământ (...). Curtea Constituţională a spus ceea ce avea de spus, în momentul de faţă respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită bisericii, părinţilor aşa neorganizat să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizaţie. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, aşa cum a spus CCR şi este opţională pentru părinte şi ea face parte din oferta educaţională a şcolilor", a mai spus preotul Ionuţ Corduneanu.
 
Liana Stanciu, reprezentantul Asociaţiei părinţi pentru ora de religie, a susţinut că educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate. "Susţinem îmbunătăţirea calităţii orei de religie, dar în acelaşi timp susţinem menţinerea rolului şi importanţei acestei discipline în învăţământul din România", a subliniat Liana Stanciu. Părintele Emil Moraru de la Arhiepiscopia Romano-catolică a precizat că tinerilor trebuie să le fie garantată posibilitatea de a-şi dezvolta armonios propriile abilităţi fizice, morale, intelectuale şi spirituale. Pe de altă parte, Emil Moise, cel care a sesizat CCR cu privire la ora de religie, a declarat la dezbatere că Ministrul Educaţiei avea datoria ca, după publicarea deciziei CCR, să transmită şcolilor să respecte decizia CCR. "Hotărârea CCR a fost publicată pe 23 ianuarie. Din 23 ianuarie până astăzi nicio şcoală din România, din informaţiile pe care le am, nu a respectat decizia CCR. Suntem într-un vid legislativ. În mod corect nu trebuia să mai intre nimeni la ora de religie, cu sau fără cerere, deloc, până când Parlamentul nu modifica legea, dar am zis că în virtutea faptului că oamenii au dreptate la libertatea religioasă să lăsam continuarea predării orei de religie cu menţiunea că trebuie respectată decizia CCR. (...) Ministrul Educaţiei ar fi putut să lase directorii să respecte decizia CCR, care este foarte clară, numai că ministrul Educaţiei a folosit un tertip, nici nu a lăsat lucrurile aşa, nici nu şi-a asumat o poziţie oficială, în schimb a anunţat în mass-media că decizia Curţii se aplică din septembrie. Este un caz fără precedent, decizia CCR se aplică de la data publicării", a precizat Emil Moise.
 
La rândul său, deputatul Remus Cernea a susţinut ca înscrierea la ora de religie să se facă la începutul fiecărui an şcolar. Cernea s-a declarat contrariat că în sala Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor sunt amplasate două icoane ortodoxe. "Sunt contrariat că la această Comisie de învăţământ (...) sunt amplasate două icoane ortodoxe, ceea ce din punctul meu de vedere alterează neutralitatea acestei instituţii. Fie ar trebui amplasate simboluri religioase ale tuturor cultelor din România, de asemenea, ar trebui amplasat şi câte un poster cu câte un ateu de marcă precum Christopher Hitchens sau Friedrich Nietzsche", a declarat Cernea.

Sursa: http://www.edumanager.ro/articol.php?id=15866
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #9 on: February 25, 2015, 07:19:38 PM »

Cerere tip ora de religie
http://patriarhia.ro/images/pdf_2015/Cerere_tip_OR_2015C.pdf

Lista cultelor recunoscute din Romania

Sursa: http://www.profesordereligie.ro/2015/feb/25/cere/
           http://patriarhia.ro/cerere-pentru-inscrierea-la-ora-de-religie-7907.html

* cerere_tip_religie.doc (29.5 KB - downloaded 136 times.)
* lista_cultelor_recunoscute_in_romania.doc (27 KB - downloaded 126 times.)
« Last Edit: March 05, 2015, 06:52:37 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #10 on: February 27, 2015, 07:09:13 PM »

Ora de religie la emisiunea "Jocuri de putere", in data de 26 februarie 2015.
https://www.youtube.com/watch?v=I2_Eif-AzQE
Liana Stanciu, Manuela Harabor, Oreste Teodorescu, Pr Ionut Corduneanu, Remus Cernea

La nivel national s-a infiintat APOR (Asociatia Parinti pentru ora de religie), cu filiale in fiecare judet.

Un site, la nivel national, pe aceasta tema este in constructie.
Pe acest site veti gasi postate Textul Programatic (principiile), Scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei (privind procedura de inscriere la ora de religie - 16 februarie 2015) si un model de Cerere pentru inscriere la ora de religie (Emitent: Ministerul Educatiei).
http://www.oradereligie.ro/

Sursa: https://www.youtube.com
          https://www.facebook.com/parintipentrureligie
          http://www.oradereligie.ro/
« Last Edit: March 05, 2015, 06:53:05 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #11 on: March 01, 2015, 10:01:50 AM »

Sambata, 28 februarie 2015, in sala de festivitati a C.N. Mihai Eminescu Oradea a avut loc sedinta de infiintare a Filialei Bihor a Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie.
La intalnire a fost prezent, alaturi de un numar impresionant de parinti si dascali, vicepresedintele APOR, Romeo Mosoiu.
Cu aceasta ocazie a fost aleasa conducerea Filialei, astfel:
Presedinte- prof. univ. dr. Sorin Curila
 Vicepresedinti - av. Alina Bonchis, ec. Antik Cristina, prof. univ. dr. Sipos Sorin
 Secretar- prof. Buzle Alina
 Cenzor- ec. Dacin Florin
 Membri - Moise Letea si Popa Calin

Sursa: https://www.facebook.com/aporbh2015#!/aporbh2015?fref=nf
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #12 on: March 05, 2015, 06:23:10 PM »

Pro și contra orei de religie
invitați: IPS Andrei Andreicuț - Mitropolit al al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului
https://www.youtube.com/watch?v=6Fhc7VNAO8A

Pe cine incomodeaza ora de religie? - emisiune difuzata in data de 4 martie 2015
invitati: Mitropolitul Andrei Andreicuț , Preotul Constantin Necula,
Ecaterina Andronescu, George Grigoriu, Gheorghe Iancu (fost Avocat al Poporului)
https://www.youtube.com/watch?v=V08Le64Jv5E#t=814

Sursa: https://www.youtube.com
« Last Edit: March 05, 2015, 06:33:18 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #13 on: March 05, 2015, 06:52:07 PM »

Este necesara religia in scoli?
invitat: Preotul Constantin Necula
http://www.gandul.info/embed/13932757

Sursa: http://www.gandul.info
« Last Edit: March 05, 2015, 06:54:24 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1684View Profile WWW Email
« Reply #14 on: March 05, 2015, 07:13:46 PM »

Manastirea Sihastria Putnei , situata la 4 km de Manastirea Putna, organizeaza un concurs cu premii pentru cel mai frumos eseu cu tema „De ce este importanta ora de Religie pentru mine?”.

Elevii trebuie să realizeze un eseu cu tema tema „De ce este importantă ora de Religie pentru mine? ”, în care "argumentele să fie exprimate cât mai frumos şi mai convingător".

Sursa: http://www.sihastriaputnei.ro/viata-manastire/concurs-pentru-elevi


* concurs_eseu_ora de religie.doc (40.5 KB - downloaded 129 times.)
« Last Edit: March 05, 2015, 07:32:04 PM by diana » Logged
Pages: [1] 2
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!