Portal al Profesorului de Religie Ortodoxa
October 01, 2023, 05:17:18 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: SMF - Just Installed
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2]
  Print  
Author Topic: Ora de religie_intrebare  (Read 39491 times)
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #15 on: March 06, 2015, 06:26:55 PM »

Deputatul social-democrat Petru Andea, membru în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că toţi elevii vor intra la ora de religie, de luni, chiar dacă nu au completat o cerere în acest sens. "
Deocamdată, legea nu este trecută prin Parlament şi în consecinţă, începând de luni, posibilitatea ca elevii să se retragă de la ora de religie devine o teză anulată. Ca urmare, până la finele acestui an şcolar, ora de religie se continuă în formula în care a început anul şcolar", a afirmat Petru Andrea.
 
Potrivit parlamentarului, există un articol în Legea Educaţiei care spune că orice modificare a legii în timpul anului şcolar se aplică doar din anul şcolar următor şi, ca urmare, orice încercări ale celor spun că acei elevii care nu au depus cerere, de luni, nu vor mai intra la ora de religie, nu au fundament.
 
El a reiterat faptul că a fost depusă o sesizare la Curtea Constituţională a României privind articolele legii educaţiei privind ora de religie. "Este o anumită confuzie în ceea ce priveşte interpretarea deciziei CCR. Această teză spune că la cererea scrisă (...) elevul se poate retrage de la ora de religie. Religia fiind, însă, parte a trunchiului comun de materii, se subînţelege că este obligatorie, dar legiuitorul a lăsat libertatea ca aceia care nu doresc că meargă la ora de religie să se poată retrage. Dat fiind faptul că această teză a fost considerată neconstituţională, ea a fost suspendată 45 de zile, până luni, 9 martie, după care este anulată", a detaliat social-democratul.
 
Petru Andea îi îndeamnă pe toţi profesorii de religie să stea liniştiţi pentru că nu se pune problema ca în acest an şcolar să li se desfiinţeze catedrele. "Ceea ce face Ministerul Educaţiei este puţin 'avant la lettre' şi au cerut tuturor elevilor/părinţilor să se înscrie pentru ora de religie. Această înscriere este valabilă de la toamnă, întrucât pentru a norma clasele pentru anul următor ar trebui alte înscrieri, dacă acestea de acum sunt considerate doar pentru acest an", a detaliat Petru Andrea.

Sursa: http://www.edumanager.ro/articol.php?id=15936
 
« Last Edit: March 06, 2015, 06:30:00 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #16 on: March 06, 2015, 06:45:28 PM »

Scrisoare catre parinti - Sa spunem DA lui Dumnezeu in scoli!
Calinic Botosaneanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor
http://www.esmactivari.ro/png/SCRISOARE%20CATRE%20PARINTI.pdf

Sursa: Editura Sf. Mina, Iasi
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #17 on: March 19, 2015, 06:45:50 PM »

Dezbaterile s-au încheiat, Biserica poate răsufla liniştită, aşa cum Pădurea respiră prin rădăcini, după trecerea furtunii. A fost o dezbatere cler – laici din care Biserica a ieşit, iară şi iară, întărită.

Procentual, 90 % dintre români vor Religie în şcoală. Ce se întâmplă cu restul de 10%? Cine sunt ei? Dezbaterile s-au încheiat, Biserica poate răsufla liniştită, aşa cum Pădurea respiră prin rădăcini, după trecerea furtunii. A fost o dezbatere cler – laici din care Biserica a ieşit, iară şi iară, întărită.

http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/ora-de-religie-sapte-concluzii

* ora de religie in sapte concluzii.doc (31.5 KB - downloaded 325 times.)
« Last Edit: March 19, 2015, 06:47:28 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #18 on: March 25, 2015, 06:38:17 PM »

Comisia juridică şi cea pentru învăţământ din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, un raport comun de admitere a propunerii legislative pentru modificarea alin. (2) al art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale potrivit căreia solicitarea de a face ora de religie se depune sau se retrage oricând.
Astfel, alin. (2) al art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale se modifică după cum urmează: Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina religie.
 
"Soluţia adoptată a fost că această opţiune cu privire la ora de religie nu trebuie să fie condiţionată în timp sau determinată de alţi factori, considerându-se că opţiunea cu privire la ora de religie este un drept pe care fiecare şi-l poate exercita după cum consideră şi când consideră. Şi atunci, noul text propus a fost ca această solicitare de a face ora de religie se depune sau se retrage oricând, ea poate fi schimbată oricând, de către copil sau de către reprezentantul lui legal", a precizat preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, la încheierea şedinţei. El a adăugat că, din punct de vedere al metodologiei, Ministerul Educaţiei este cel care va stabili cum va arăta formularul, unde se va depune şi cine îl va înregistra. Ciucă a afirmat că schimbarea opţiunii cu privire la ora de religie nu poate să fie determinată de un anumit interval. "Din punct de vedere constituţional, opţiunea sau schimbarea opţiunii nu poate să fie determinată de un anumit interval. Practic, fiecare copil, fiind vorba de religie, prin intermediul părintelui poate să-şi schimbe opţiunea, dacă, între timp, el poate şi-a schimbat opţiunea religioasă, oricând. Asta ne spune Curtea Constituţională. Acesta a fost un singur amendament, a fost discutat şi adoptat", a precizat Ciucă.
 
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Andras Gyorgy Kiraly, a spus că ora de religie se va face conform Legii Educaţiei Naţionale în urma acestor modificări. "De la 1 septembrie, în mod cert, părinţii o să ceară cultul, confesia sau religia la care vor fi înscrişi copiii lor. În opţiunea noastră şi în metodologia care va fi elaborată, considerăm că tot în spiritul legii înscrierea participării la ora de religie se referă la un an şcolar. O să ne gândim foarte bine, dar trebuie să dăm posibilitatea celor care vor să studieze religia, dintr-un motiv sau altul, să se retragă. Deci retragerea se poate face doar odată cu finalizarea anului şcolar. Şi dacă a început să studieze religia la începutul anului şcolar, are obligaţia să şi finalizeze acel an şcolar, că nu se pot face catedre, planificări, pe săptămâni sau jumătăţi de an. Suntem o instituţie serioasă a statului, cu obligaţii faţă de legi. Considerăm că şi părinţii au acest discernământ şi ştiu ce vor să facă cu copiii lor", a susţinut Kiraly.

El a menţionat că metodologia va fi stabilită după adoptarea textului final în Senat şi Camera Deputaţilor. "În momentul de faţă suntem în etapa în care semnăm protocolul cu o serie de culte şi confesii. În aceste protocoale se prevede că cei care predau religia au şi acordul cultului respectiv. Cei care au studii corespunzătoare, dar indiferent de cult sau de religie, trebuie să aibă acceptul şi acordul confesiei sau al cultului respectiv", a ,ai precizat Kiraly.
 
Consilierul vical patriarhal Ionuţ Corduneanu a spus că textul care a fost adoptat de comisii este "însuşirea de fapt" a textului propus de Consiliul Consultativ al Cultelor, care a propus ca înscrierea să fie valabilă până în momentul în care părintele sau copilul major decide să se retragă. Deputatul independent Remus Cernea, iniţiatorul mai multor amendamente, respinse în comisii, a spus că "îndoctrinarea religioasă nu este educaţie", afirmând că el apără "libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie a fiecărei persoane".

Sursa: www.edumanager.ro
 
« Last Edit: March 25, 2015, 06:40:56 PM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #19 on: March 26, 2015, 08:14:46 AM »

Comisia juridica si cea pentru invatamant din Camera Deputatilor au adoptat, marti, un raport comun de admitere a propunerii legislative pentru modificarea alin. (2) al art. 18 din Legea Educatiei Nationale potrivit careia solicitarea de a face ora de religie se depune sau se retrage oricand.

Astfel, alin. (2) al art. 18 din Legea Educatiei Nationale se modifica dupa cum urmeaza: Inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cererea scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situatia scolara se incheie, dupa caz, cu sau fara disciplina religie.
 
"Solutia adoptata a fost ca aceasta optiune cu privire la ora de religie nu trebuie sa fie conditionata in timp sau determinata de alti factori, considerandu-se ca optiunea cu privire la ora de religie este un drept pe care fiecare si-l poate exercita dupa cum considera si cand considera. Si atunci, noul text propus a fost ca aceasta solicitare de a face ora de religie se depune sau se retrage oricand, ea poate fi schimbata oricand, de catre copil sau de catre reprezentantul lui legal", a precizat presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, la incheierea sedintei.

El a adaugat ca, din punct de vedere al metodologiei, Ministerul Educatiei este cel care va stabili cum va arata formularul, unde se va depune si cine il va inregistra. Ciuca a afirmat ca schimbarea optiunii cu privire la ora de religie nu poate sa fie determinata de un anumit interval. "Din punct de vedere constitutional, optiunea sau schimbarea optiunii nu poate sa fie determinata de un anumit interval. Practic, fiecare copil, fiind vorba de religie, prin intermediul parintelui poate sa-si schimbe optiunea, daca, intre timp, el poate si-a schimbat optiunea religioasa, oricand. Asta ne spune Curtea Constitutionala. Acesta a fost un singur amendament, a fost discutat si adoptat", a precizat Ciuca.
 
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Andras Gyorgy Kiraly, a spus ca ora de religie se va face conform Legii Educatiei Nationale in urma acestor modificari.
 
"De la 1 septembrie, in mod cert, parintii o sa ceara cultul, confesia sau religia la care vor fi inscrisi copiii lor. In optiunea noastra si in metodologia care va fi elaborata, consideram ca tot in spiritul legii inscrierea participarii la ora de religie se refera la un an scolar. O sa ne gandim foarte bine, dar trebuie sa dam posibilitatea celor care vor sa studieze religia, dintr-un motiv sau altul, sa se retraga. Deci retragerea se poate face doar odata cu finalizarea anului scolar. Si daca a inceput sa studieze religia la inceputul anului scolar, are obligatia sa si finalizeze acel an scolar, ca nu se pot face catedre, planificari, pe saptamani sau jumatati de an. Suntem o institutie serioasa a statului, cu obligatii fata de legi. Consideram ca si parintii au acest discernamant si stiu ce vor sa faca cu copiii lor", a sustinut Kiraly.
 
El a mentionat ca metodologia va fi stabilita dupa adoptarea textului final in Senat si Camera Deputatilor. "In momentul de fata suntem in etapa in care semnam protocolul cu o serie de culte si confesii. In aceste protocoale se prevede ca cei care predau religia au si acordul cultului respectiv. Cei care au studii corespunzatoare, dar indiferent de cult sau de religie, trebuie sa aiba acceptul si acordul confesiei sau al cultului respectiv", a ,ai precizat Kiraly.
 
Consilierul vical patriarhal Ionut Corduneanu a spus ca textul care a fost adoptat de comisii este "insusirea de fapt" a textului propus de Consiliul Consultativ al Cultelor, care a propus ca inscrierea sa fie valabila pana in momentul in care parintele sau copilul major decide sa se retraga. Deputatul independent Remus Cernea, initiatorul mai multor amendamente, respinse in comisii, a spus ca "indoctrinarea religioasa nu este educatie", afirmand ca el apara "libertatea de gandire, de constiinta si de religie a fiecarei persoane".

Sursa: http://www.portalinvatamant.ro
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #20 on: April 21, 2015, 07:07:12 PM »

Înscrierea la ora de Religie s-ar putea face pe ciclu de învăţământ, retragerea fiind posibilă doar la sfârşit de an şcolar

Senatorii din Comisia pentru Învăţământ au decis marţi ca înscrierea la ora de Religie să se facă pe un ciclu de învăţământ (4 ani de şcoală), printr-o cerere scrisă, iar retragerea de la oră se va putea face numai la sfârşit de an şcolar, tot prin cerere scrisă, pentru a nu dezechilibra structura posturilor profesorale în mijlocul anului şcolar.

Proiectul de lege va mai trece pe la Comisia Juridică, raportul fiind unul comun între cele două comisii, urmând ca apoi să ajungă în plenul Senatului, care este cameră decizională.

Următorul pas pentru punerea Legii Educaţiei în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind înscrierea la ora de Religie va fi făcut de Comisia Juridică de la Senat, care va prezenta un raport comun cu senatorii de la Învăţământ, în plen.

Sursa: http://adevarul.ro
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #21 on: May 14, 2015, 05:04:34 PM »

Interviu cu Constantin Cucoș (interviu realizat de Cristina Mascan).

Sursa: www.basilica.ro

* interviu_constantin cucos.doc (53.5 KB - downloaded 359 times.)
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #22 on: June 19, 2015, 10:56:55 AM »

A fost promulgată legea prin care înscrierea elevilor la orele de religie se face pe bază de cerere

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea actului normativ pentru modificarea art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede că înscrierea la orele de religie se va face pe bază de cerere. Conform actului normativ, înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
 
Schimbarea opţiunii se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Sursa: http://www.edumanager.ro/articol.php?id=16415
« Last Edit: September 26, 2015, 07:48:10 AM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #23 on: September 26, 2015, 07:46:39 AM »

Parlamentul României - Lege nr. 153/2015 din 18 iunie 2015
Legea nr. 153/2015 pentru modificarea art. 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011
În vigoare de la 25 iunie 2015
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 445 din 22 iunie 2015. Nu există modificări până la 24 iunie 2015.
Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Sursa: http://siptimis.ro/fckfiles/file/Lege%20153%202015.pdf
         

* Lege 153 2015.pdf (202.35 KB - downloaded 364 times.)
« Last Edit: September 26, 2015, 08:00:48 AM by diana » Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #24 on: September 26, 2015, 07:58:55 AM »

Metodologie de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar

Anexa la Ordinul MECS nr. 5232/14.09.2015 privind aprobarea Metodologiei de
organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar

Sursa: http://www.edu.ro/index.php/articles/23550

* _predarea religiei_metodologie_2015.pdf (180.76 KB - downloaded 367 times.)
* _predarea religiei_ordin ministru_2015.pdf (230.98 KB - downloaded 330 times.)
Logged
diana
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 2195View Profile WWW
« Reply #25 on: January 23, 2016, 08:28:30 PM »

Înscrierea la ora de Religie se face o singură dată şi este valabilă permanent până la o eventuală schimbare a opțiunii!

Sursa: Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

* inscrierea la ora de religie_2015-2016.doc (41.5 KB - downloaded 315 times.)
« Last Edit: January 23, 2016, 08:30:56 PM by diana » Logged
Pages: 1 [2]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!